8 goedkope skivakantie hacks en trucs

Geplaatst 11-01-2023
Geschreven door Amber Middendorp

Ben jij ook gek op skiën en kun je niet wachten om op de latten te staan? Helaas is een skivakantie vaak vrij prijzig. Je hebt namelijk niet alleen de kosten van een hotel of appartement, maar je skipas, skimateriaal, skikleding, eten en de reis zijn ook niet goedkoop. Toch kun je op een aantal manieren een betaalbare skivakantie boeken. Lees deze tips en boek en geniet van zon, sneeuw en familiepret voor een klein prijsje. 

goedkope skivakantie

1. Vroegboekkortingen & last minutes

Vaak is het lastig om ver van te voren te bedenken waar je heen wil en wanneer je wil gaan. Toch scheelt dit ontzettend veel geld. Plan voor de zomer al je wintersport voor het komende jaar en profiteer van grote vroegboekkortingen. Het enige nadeel van zo een vroebboekvakantie is dat je geen idee hebt of er genoeg sneeuw is en hoe het weer wordt. Hier kun je gelukkig wel een verzekering voor afsluiten. Ben jij niet zo een planner? Dan kun je ook last minute een keuze maken. Het enige nadeel is dan wel dat je keuze niet meer zo ruim is, maar je ontvangt vaak kortingen tot wel 60%. Daarnaast is het voordeel van een kleiner aanbod dat de keuze een stuk eenvoudiger is. Aanbieders willen de appartementen en hotels toch vol hebben en dan maar voor wat minder geld. Daarbij kun je ook nog eens zien hoe het weer is en waar veel sneeuw ligt, zodat je de perfecte locatie kunt kiezen. 

 

2. Wintersportvakantie met de bus

Het is niet alleen dat het huren van een apartement of hotel prijzig is, maar ook de heen- en terugreis. Als je met het hele gezin gaat, dan zijn vliegtickets erg duur en ook met de auto ben je veel geld kwijt aan benzine. Een handig en voordelig alternatief is een reis met de bus. Zo'n busreis is veilig en een stuk goedkoper. Je kunt een inclusieve vakantie boeken met busreis, appartement en skipas, maar het is ook mogelijk alleen het vervoer te betalen en de rest zelf te regelen. 

 

3. All-inclusive wintersportvakantie

Steeds vaker kiezen mensen voor een all-inclusive wintersportvakantie. Dit is in het totaal plaatje een stukje voordeliger en ook nog eens erg comfortabel. De all-inclusive vakantie bestaat meestal uit vervoer, de accommodatie, eten en drinken, skiverhuur en skiles. Deze vakanties worden goedkoper aangeboden, omdat veel mensen van dezelfde deal gebruik maken. Daarbij weet je ook nog eens precies hoeveel geld je aan de vakantie te besteden hebt, want je komt op de locatie niet meer voor onverwacht hoge kosten te staan. 

 

4. Boek een short break

Wel genieten van een paar dagen heerlijk skiën, maar niet veel te besteden? Boek dan een shortski vakantie. Je gaat dan een midweekje of een lang weekend skiën. Vooral voor jonge gezinnen, vriendengroepen en studenten is dit een populaire manier van wintersporten. Je bent namelijk ook niet te veel tijd kwijt, waardoor je niet veel vrije dagen nodig hebt. Het is handig om 's nachts te reizen, want dat scheelt je geld aan overnachtingen en kun je als je aankomt meteen op de latten gaan staan. 

 

5. Familiekorting of een weekpas

Ga je met de hele familie op wintersport? Dan kun je nog even schrikken van de prijzen van de skipassen. Een skipas kost gemiddeld € 45 per persoon en als je dan een week gaat skiën met vijf mensen is dit vrij prijzig. Vaak zijn er deals waarbij je profiteert van familiekortingen. Vraag dit altijd bij de kassa, zodat je niet onnodig teveel geld uitgeeft. Als je aan het begin van de week een skipas koopt voor meerdere dagen, ben je vaak ook goedkoper uit dan dat je per dag een skipas koopt. Bedenk dus goed van tevoren hoeveel dagen je van plan bent om te gaan skiën. 

 

6. Neem zelf lunch mee de piste op

De restaurant op de piste zijn vaak aan de prijzige kant. Omdat alle ingrediënten de berg op moeten, zijn de maaltijden erg prijzig. Het is ook een optie om je lunch mee te nemen in een rugzak. Zo bespaar je veel geld aan eten. Een stokbroodje met iets lekkers erop is namelijk erg goedkoop. Dan kun je tijdens je ingelaste skipauze altijd even een koffietje drinken, je eigen lunch eten en ontspannen in de zon. Ook het avondeten kun je op een goedkope manier doen. Neem wat pakken rijst en pasta mee en kook zelf een grote pan. Zo heb je voor een paar euro een complete maaltijd voor het hele gezin. 

 

7. Ga buiten schoolvakanties

Het scheelt veel geld en wachtrijen om buiten de schoolvakanties op wintersport te gaan. Tijdens de schoolvakanties zijn accommodaties en skipassen het duurst. Probeer deze periodes dus te vermijden. Als je schoolgaande kids hebt, is dit bijna onmogelijk. Zolang je nog met vrienden of zonder kinderen gaat skiën, is het dus verstandig om in het laagseizoen te boeken.

 

8. Goedkope gebieden

Grote en bekende gebieden zijn vaak een stuk goedkoper dan andere gebieden. Ook heb je een aantal grote gebieden in de Alpen waar je goedkoper kunt skiën. Je kunt Zwitserland nu beter vermijden, aangezien de Zwitserse Frank erg hoog staat op dit moment. Oostenrijk is goed betaalbaar en vaak zelfs wat goedkoper dan Frankrijk. Je kunt er ook voor kiezen om naar Tsjechië te gaan. Dit is een voordelig wintersportland en je kunt er prima skiën. De pistes zijn een stukje minder lang en hoog dan in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland, maar zeker met jonge kids kun je hier goed terecht. 

 

9. Activiteit zonder een skipas

Niet altijd goedkoop maar voor deze alternatieve sportive wintersport activeiten heb je geen skipas nodig:

A. Scheppenrace

Ja, dit bestaat echt! Racen terwijl je op een schep zit. De meesten hoeven voor deze sport niets aan te schaffen, want waarschijnlijk heeft iedereen met een tuin wel ergens een schep staan. Zo niet, leen dan een schep van je buurvrouw. Zoek bij jou in de buurt een flinke grasheuvel uit waar een dik pak sneeuw op ligt. Ga op de schep zitten en houd de stok voor je tussen je benen vast. Het is aan te raden om niet een te kleine schep te kiezen om mee te racen en ook niet eentje die puntig is. Je moet hierop namelijk een hobbelige berg af en dan kan je beter kiezen voor het beste comfort (voor zover dat mogelijk is tijdens deze race). Het is ook slim om een helm op te zetten als je van de heuvel roetsjt. De snelheid kan namelijk snel oplopen en remmen terwijl je met een rotvaart van de berg komt, is niet gemakkelijk.

 

B. IJsduiken

De meesten krijgen het al koud en benauwd als ze ernaar kijken, maar professionele ijsuikers krijgen elke keer dat ze onder her ijsoppervlak zwemmen weer een enorme kick. Ongetraind is het af te raden om dit te doen, omdat er een hoop risico's aan verbonden zijn en je met veel aspecten rekening moet houden. De voorbereidingen voor het duiken zijn het meeste werk. Zo moet je een goed wak in het ijs maken waar je door naar het water komt en er uiteindelijk ook weer uit kunt komen. Je hebt altijd een veiligheidslijn die leidt naar de oppervlakte en vaak duik je met een buddy die ook met een veiligheidslijn aan jou vast zit. Eenmaal onder het water bevind je je in een vreedzaam sprookje. Je kunt onder mensen door zwemmen die boven jou op het ijs lopen, ziet hoe jouw luchtbellen als ballonnetjes tegen de onderkant van het ijs aan blijven hangen en je kunt je laten verwonderen door de mooie lichtinvallen. Nogmaals: dit is alleen voor de pro's.

 

C. IJskarten

Het normale karten kennen we allemaal wel. In een klein, speciaal voor deze sport gemaakt voertuig, neem je het tegen anderen op. Het gaat er hierbij om wie na een paar rondjes over de baan als eerste over de eindstreep komt. De karts razen met een gemiddelde snelheid van 45 km/u door de bochten. Als je van het normale karten al een enorme adrenalinekick krijgt, zal je dat zeker krijgen van ijskarten. Dit is precies hetzelfde idee, maar dan is de baan van ijs. De karts zijn elektrisch aangedreven en je moet al driftend de bochten door zien te komen. Deze sport vraagt om heel wat behendigheid van de bestuurder. Ben jij een echte waaghals en durf jij je op glad ijs te wagen? In Skidôme Rucphen, net over de grens in Nederland, kan je het een keer proberen. Kinderen die langer zijn dan 1,40 meter mogen ook meedoen.

 

D. IJsblokrace

Vergelijkbaar met de scheppenrace maar toch net iets anders. Het enige wat je bij deze race nodig hebt is een blok ijs, groot genoeg om op te kunnen zitten, en een grote dosis lef. Het doel van deze race is heel simpel: probeer als snelste onderaan de heuvel te arriveren op je blok ijs. Sommigen leggen op het ijs een stuk jute, zodat ze minder snel van het blok af glijden. Er zijn nog meer trucjes om een zo goed mogelijke race af te leggen. Bijvoorbeeld door een handvat van touw aan het blok vast te vriezen, zodat je iets meer houvast hebt terwijl je met hoge snelheid de berg af raast. Wanneer je klaar bent, kan je simpelweg het ijsblok achterlaten op het grasveld als je met koude billen naar huis gaat.

Reactie(s)

Je hebt nog geen reactie gegeven.

Plaats een reactie

Posting comments after three months has been disabled.