Carnaval kostuums en maskers uit heel Europa

Geplaatst 11-01-2023
Geschreven door Bauke

Het grote verkleedfestijn is overal net iets anders

In februari barst het feest los. Drie dagen lang is het feest en daar wil jij bij zijn! Dus trek je carnavalsoutfit maar alvast uit de kast en kijk of je hem nog past na al het bier van vorig jaar.

Van oorsprong is carnaval een rooms-katholiek feest, maar dat is de laatste jaren steeds minder belangrijk. Je ziet nu werkelijk mensen van elke religie of culturele achtergrond meedoen met dit verkleedfeest.

Waar komt carnaval vandaan?

Het rooms-katholieke volksfeest vindt volgens traditie plaats van zondag tot dinsdagavond (de vastenavond). Dit zijn de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag, vanaf deze dag vinden er veertig vastendagen (exclusief zondagen) plaats tot Pasen. Op vastenavond eindigt traditioneel de carnavalsperiode. Tot dinsdagnacht 24:00 mag nog carnaval worden gevierd en is het toeglaten om je als vastenavondgek te verkleden. Vanaf klokslag middernacht is carnaval voorbij en begint officieel de vastentijd op aswoensdag.

Nog steeds laten strenggelovige rooms-katholieken een kruis met as op hun voorhoofd tekenen, het zogenaamde askruisje. Terwijl de priester het askruisje zet, zegt hij tegen iedere gelovige afzonderlijk: "Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren." Aswoensdag kun je dus een beetje zien als de echte afsluiting van carnaval.

 

Hoe vier je carnaval?

Op veel plekken in België wordt carnaval gevierd. In veel straten zie je carnavalsoptochten voorbij komen met prachtig versierde wagens en grote poppen. Traditiegetrouw krijgt Prins Carnaval tijdens carnaval de macht over de stad. Prins Carnaval wordt op 11 november verkozen, omdat het getal 11 wordt gezien als het gekkengetal.

Dit feest heeft overal andere tradities en wordt ook overal anders gevierd. Wat wel elke viering gemeen heeft, is dat iedereen verkleed gaat en dat er flink gegeten en gedronken wordt.

carnival rio

 

Soorten carnaval

Carnaval kent veel verschillende tradities en gebruiken. In Europa wordt carnaval in de volgende landen gevierd: België, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. Iedereen heeft wel een idee hoe carnaval in België gevierd wordt, maar hoe wordt het eigenlijk op andere plekken gevierd?

 

Nederland

In Nederland heb je twee varianten carnaval:

- Bourgondisch carnaval: deze vorm van carnaval wordt voornamelijk in Noord-Brabant, Gelderland, Zeeuws-Vlaanderen en in Zuid-Beveland gevierd. De insteek van bougondisch carnaval was oorspronkelijk een gekostumeerd eetfestijn waarbij men elkaar belachelijk maakte. Daar komen dan ook de kostuums vandaan.

- Rijnlands carnaval: dit wordt in de hele provincie Limburg en in het oosten van Noord-Brabant gevierd. Deze versie van carnaval wordt vooral gevormd door de ludieke protesten die er worden gevoerd. Elk dorp en stad heeft een eigen carnavalsvereniging die feesten organiseert, zij hebben op hun beurt weer een eigen prins inclusief raad van elf. De raad van elf bestaat uit elf mannen die tijdens carnaval de feestelijke activiteiten begeleiden. Elke gemeente of dorp heeft meerdere verenigingen en dus ook meerdere prinsen. 

carnaval italy

 

Duitsland

In Duitsland wordt Carnaval (Karneval of Flasching) uitgebreid gevierd. Hier zijn de feesten groot en worden er grote optochten gehouden in steden als München, Düsseldorf en Keulen. Hier worden de grootste optochten gehouden met meer dan zestig wagens.

Het is traditie dat er met snoepgoed wordt gegooid tijdens de optochten op Rosenmontag (maandag) gehouden. De Karnevalsdienstag (dinsdag) met de Nubbelverbrennung, de verbranding van een pop van stro is de afsluiter. Hiermee is het carnavalsfeest weer ten einde. 

 

Zwitserland

In februari vindt in Basel de Basler Fasnacht plaats. Tijdens dit feest wordt op de maandag na

Basler Fasnacht

Aswoensdag een optocht door de straten georganiseerd van ongeveer 20.000 gemaskerde mensen met trommels, fluiten en lantaarns. De lantaarns zijn mega groot en gemaakt van hout en doek, op dit doek worden grote gebeurtenissen van het afgelopen jaar afgebeeld. 's Avonds wordt er in café's gezongen en gepraat over het afgelopen jaar. 

In Luzern wordt het weer op een andere manier gevierd. Daar wordt op de donderdag voor Aswoensdag, op de dag voordat het carnaval begint, het figuur van Fritschi (een oude man met zijn vrouw en kind) in het middelpunt gezet. De oorsprong en betekenis hiervan zijn onduidelijk. Toch rijdt er nog steeds ieder jaar tijdens de optocht een praalwagen door de stad met poppen van de familie Fritschi. De nadruk van deze optocht ligt op satire.

 

Oostenrijk

In Oostenrijk heeft elke beroepsgroep tijdens carnaval een eigen dansfeest. Het bal van de kunstenaars van de Weense Opera is het meest belangrijk. Hier komen zo'n 12.000 bezoekers op af en wordt live op televisie uitgezonden. Opvallend is dat iedereen helemaal klassiek gekleed gaat en niet verkleed zoals in andere landen het geval is. Carnaval in Oostenrijk is dus behoorlijk "braaf" in vergelijking met andere landen.

 

Frankrijk

Ook in sommige delen van Frankrijk wordt carnaval gevierd. De datum dat het plaatsvindt is voor elke stad

carnavalsoptocht anders. Het grootste carnavalsfeest ter wereld wordt georganiseerd in Nice. Het feest duurt twee weken en staat bekend om de parades met meer dan duizend muzikanten en dansers uit de hele wereld. 

In Parijs pakken ze het anders aan. Hier wordt carnaval maar één dag gevierd. Vanaf 14.00 uur is de carnavalsoptocht te bewonderen in het oosten van de stad. Het feest staat hier altijd in het teken van een rode koe op wielen, de mascotte van carnaval. Opmerkelijk aan het straatcarnaval van Frans-Vlaanderen is het veelvuldig gebruik van gekleurde paraplu's die op lange stelen hoog boven de masssa meegedragen worden. Een bijzonder gezicht!

 

Spanje

In Spanje wordt carnaval op veel verschillende manieren gevierd, elke stad viert het op zijn eigen manier. Op de Canarische Eilanden wordt het gevierd in een zomers thema en loopt iedereen in tropische stijl (met het carnavalsfeest in Rio de Janeiro als voorbeeld).

Op Málaga wordt het op een traditionele manier gevierd, namelijk met een komische zangcompetitie.

 

Italië

Iedereen kent ze wel. De schitterende Venetiaanse maskers. Carnaval in Italië is een waar sprookje in

Venetië carnaval Venetië en staat in het teken van schitterende maskers en kleurrijke kostuums. De carnavalstraditie begon in 1296 als een feest voor alle sociale klassen. Het dragen van een masker gaf de mogelijkheid om anoniem feest te vieren zonder van elkaar te zien wat je afkomst, geslacht, religie of sociale achtergrond was.

Iedereen kon meedoen en onderscheid tussen verschillende klassen werd er niet gemaakt. Tegenwoordig worden de mooiste creaties gemaakt om als masker te dienen en kunnen ze zo honderden euro's kosten.

Naast Venetië wordt er ook carnaval gevierd in Turijn, en wel op een hele bijzonder manier. Hier wordt massal met sinaasappels gegooid, grote gevechten worden gehouden. Erg bijzonder, maar wees dus gewaarschuwd!

In Toscane en op Sicilië wordt carnaval gevierd net zoals in België, met praalwagens en optochten.

 

Dus...

Zorg dat je van tevoren goed geïnformeerd bent over het carnavalsfeest ter plaatste en wat je aantrekt, want in elke stad wordt het net iets anders gevierd en worden er andere kledingeisen gesteld. Hier nog vijf creatieve DIY outfits voor kinderen:

Magische unicorn kostuum

Magische unicorn

Eenhoorns zijn helemaal hip dit jaar! Ga als een magische eenhoorn met dit zelfgemaakte kostuum. Je kunt een unicorn haarband tegenwoordig ook vaak in de winkel vinden, of je kunt hem zelf maken. Heb je een elastieke band en wat tule? Dan is deze rok heel gemakkelijk zelf te maken door de tule om de band te knopen. Voeg vervolgens een aantal leuke, felle kleuren bij elkaar voor de staart en knoop deze ook aan de band.

Bron: https://shwinandshwin.com/2016/10/diy-rainbow-unicorn-costume.html

 

 

duikerskostuum kinderen

Diep in de zee

Ben jij op zoek naar een uniek maar makkelijk te maken kostuum? Dan zit je met dit duikerskostuum gebakken. Het enige wat je nodig hebt is zwarte strakke kleding, twee plastic flessen, verf, tape en een duikbril en snorkel. Verf de flessen in jouw favoriete kleur en steel de show.

Bron: http://www.delineateyourdwelling.com/2014/10/diy-scuba-diver-halloween-costume.html

 

 

glowing jellyfish kostuum

Een glowing jellyfish

Met dit kostuum zul je zeker opvallen! Dit schattige verkleedpak kun je geheel zelf maken. Koop een doorzichtige paraplu en maak hier verschillende slierten van tule, stof of linten aan. Om het af te maken plak je er ook een paar ogen op. Combineer dit met een leuke tule rok en om voor de finishing touch kun je ook nog lichtjes in de paraplu maken.

Bron: http://www.acasarella.net/2012/10/diy-jellyfish-costume_29.html

 

 

Mime speler kostuum

Mime speler

Heb jij nog een last minute kostuum nodig? Dan is mime speler de perfecte oplossing. Iedereen heeft wel een zwarte broek en gestreept shirt thuis liggen. Het enige wat je daar nog bij moet zoeken zijn een hoedje, bretels en witte handschoentjes. Schminck daarbij je gezicht wit en klaar is kees!

Bron: http://flawssy.com/50-best-girls-halloween-costumes-2016/

 

 

Geschoten wild kostuum 

Geschoten wild

Dit idee is perfect voor een vriendengroep! Met deze look zullen jullie iedereen verassen. Iedereen gaat verkleed als een dier, zoals een hertje, zebra, giraffe, leeuw of konijn en één persoon als jager. Hang daarna een houten of kartonnen schild om je nek en voilà: jullie zijn geschoten wild.

Bron: http://www.coolest-homemade-costumes.com/awesome-taxidermy-animal-heads-group-costume/

 

Heb jij twee linkerhanden of houd je niet zo van knutselen? Dan kun je ook leuke carnavals outfits vinden in webshops zoals Fun.be. Wacht niet langer en scoor je carnavals outfit.

Reactie(s)

Je hebt nog geen reactie gegeven.

Plaats een reactie

Posting comments after three months has been disabled.