Goedkoop een gaming pc samenstellen (8 tips)

Geplaatst 07-10-2021
Geschreven door Dennis

De woorden “goedkoop” en “gaming pc” gaan meestal niet bepaald hand in hand. Om moderne games te kunnen spelen, heb je namelijk een geavanceerde pc nodig. En de prijs daarvan kan behoorlijk.

In de wereld van gaming pc’s heb je twee opties om aan een nieuw model te komen. Je kunt een prebuilt kopen, of zelf je gaming pc samenstellen. In het laatste geval bestel je geen complete computer, maar de losse onderdelen die je nodig hebt. Die zet je vervolgens zelf in elkaar.  

Je gaming pc zelf samenstellen is een goede manier om voordeliger de prestaties te krijgen die je zoekt in jouw nieuwe computer. In dit artikel vind je een boodschappenlijstje met daarop alles wat je nodig hebt om van jouw built een succes te maken. 

Ben je niet zo technisch, of heb je gewoon geen zin in het gedoe en gepriegel dat komt kijken bij het bouwen van een pc? Geen zorgen, ook jij wordt niet vergeten. We beginnen namelijk met een aantal praktische tips om goedkoop een gaming pc te scoren die wél helemaal kant-en-klaar bij je af wordt geleverd.

 

Een prebuilt gaming pc kopen? De goedkoopste opties

De naam zegt het al: met een prebuilt gaming pc haal je een kant-en-klare krachtpatser in huis voor het draaien van je favoriete games. Alleen nog even uitpakken en aansluiten, en gamen maar.

 

Wat kost een prebuilt gaming pc?

Voor dat gemak betaal je natuurlijk. Voor pro-gaming pc’s zijn bedragen boven de €1500,- of €2000,- niet vreemd.

De eerste tip is dan ook om voor jezelf te bepalen wat voor type gamer jij bent. Ben jij meer een casual gamer of wil je gewoon niet zoveel uitgeven? Bekijk dan het aanbod in deze shops eens:

 

Wacht op acties die gaming pc’s goedkoop maken

De beste manier een prebuilt gaming pc goedkoop te scoren, is geduld, geduld en nog eens geduld. Zo vind je op black friday waarschijnlijk de beste deal. Maar, het is maar één keer per jaar de vrijdag na Thanksgiving.

Gelukkig hebben veel elektronicawinkels het hele jaar door acties die je in de gaten kunt houden. Zo is “BTW, weg ermee!” van Mediamarkt een mooie kans om te besparen op je gaming pc. Maar ook deze winkels hebben het hele jaar door mooie acties:

  • Coolblue (tip: houd hier ook de categorie “tweede kans” in de gaten, om mooie buitenkansjes te scoren met extra veel voordeel)
  • Bol.com
  • Alternate

 

Voor de fanatieke gamer die nú toe is aan een nieuwe gaming pc is wachten waarschijnlijk geen optie. Zoals we aan het begin van dit artikel al schreven, kun je gelukkig alsnog flink besparen door je pc zelf te bouwen.

Als je goed weet wat je wilt - of bereid bent je erin te verdiepen - dan is het zelf samenstellen van je gaming pc een slimme manier om dezelfde prestaties te krijgen met een lager budget.  

 

Gaming pc zelf samenstellen?

Je kiest er dan voor om de losse onderdelen te bestellen die je nodig hebt. Van die onderdelen bouw je vervolgens je eigen pc. Je bent dan vrijwel altijd een stuk goedkoper uit dan wanneer je voor een kant-en-klare pc met dezelfde specs kiest.

Maar er zijn meer redenen om ervoor te kiezen op deze manier zelf je gaming pc samen te stellen:

Goedkoop een betere gaming pc: vrijwel altijd heb je een betere pc voor hetzelfde budget wanneer je hem zelf bouwt.

Je hebt de maximale vrijheid om jouw ideale gaming pc samen te stellen en bent niet gebonden aan het assortiment van elektronicawinkels 

Het geeft een voldaan gevoel om je eigen pc gebouwd te hebben

Overweeg je om zelf je gaming pc samen te stellen en ben je benieuwd wat je daar allemaal voor nodig hebt? Hieronder vind je een handig boodschappenlijstje, met alle onderdelen die bij de bouw van een pc essentieel zijn.

Voor het bestellen van deze onderdelen raden wij je aan om gebruik te maken van Alternate. Dat is namelijk de meest complete webwinkel met onderdelen voor de bouw van jouw pc. (Ga naar de Alternate webshop.)

 

1. Processor

De processor kun je zien als het “brein” van je computer. Het is de centrale verwerkingsunit en dus een essentieel onderdeel bij het zelf samenstellen van je gaming pc.

 

2. Moederbord

Is de processor het brein, dan kun je het moederbord zien als het zenuwstelsel van je computer. Het moederbord zorgt er namelijk voor dat alle onderdelen in de computer met elkaar kunnen communiceren en je dus een werkende gaming pc kunt samenstellen.

Een moederbord hoeft niet fancy te zijn, zolang het maar betrouwbaar is. Kies dus voor een gedegen merk. Zoals bij zoveel geldt immers ook bij onderdelen van je gaming pc: goedkoop is vaak duurkoop. Toch hoef je, wanneer je kiest voor een goed merk, echt niet voor de top van de markt te gaan.

Onze tips: ASUS, ASRock, Gigabyte of MSI.

 

3. Grafische kaart

De grafische kaart is vaak het onderdeel waardoor de prijs van een pc omhoog schiet. Het is namelijk de grafische kaart die verantwoordelijk is voor hoe jij de gameplay te zien krijgt.

Anders gezegd: tijdens een shooter volgt de processor waar spelers en objecten zich bevinden op de plattegrond van de game. De grafische kaart vertaalt die informatie naar de visuals die jij te zien krijgt.

Een goedkope gaming pc betekent dan ook vaak dat er een grafische kaart in zit die al snel tekort schiet, in ieder geval voor games die veel vragen zoals de hierboven al genoemde shooters.

Bij het samenstellen van je gaming ps is het dus belangrijk om een duidelijk beeld te hebben hoe zwaar de grafische kaart is die jij nodig hebt. Welke games wil je op de pc kunnen spelen? Wat vragen die games van het grafische geheugen.

 

4. Werkgeheugen (RAM)

Dit is het kortetermijngeheugen van je pc en het is essentieel voor gaming computers. Net als ons eigen kortetermijngeheugen is het snel toegankelijk, maar tijdelijk. Het is waar je computer de data bewaard die op dat moment actief wordt gebruikt.

Een goed werkgeheugen ondersteunt de prestaties van de processor. Maar, wanneer je meer werkgeheugen hebt dan je nodig hebt, is dat natuurlijk zonde van je geld.

Voor gaming pc’s is het aan te raden om altijd voor een werkgeheugen met twee modules te gaan.

 

5. Harde schijf (SSD of HDD)

Nu komen we bij het langetermijngeheugen van je gaming pc. Dit gebruik je om de game zelf op te slaan, maar bijvoorbeeld ook de voortgang die je maakt. En jij hebt toch ook geen zin om elke keer opnieuw te moeten beginnen?

Vroeger bewaarden we alles - van games tot boekverslagen - op de harde schijf (HDD, of Hard Disk Drive). 

Tegenwoordig heb je ook de keuze voor SSD. Bij het samenstellen van je gaming pc is dat vrijwel altijd de betere keuze. SSD opslag is namelijk sneller, duurzamer en ook nog eens kleiner als onderdeel dan HDD.

 

6. Voedingsunit

Je kunt nog zo’n geweldige en complete gaming pc samenstellen, zonder elektriciteit gaat hij niet aan en heb je er natuurlijk niets aan. Ook een voedingsunit om je gebouwde pc van energie te voorzien mag daarom niet ontbreken.

Ook hier geldt weer dat het belangrijk is om te kiezen voor een betrouwbare leverancier. Goede merken zijn Corsair en SeaSonic.

 

7. Behuizing

Het oog wil natuurlijk ook wat. En dus is ook de behuizing een belangrijke keuze om te maken bij het samenstellen van jouw gaming pc.

Dit is tenslotte waar je straks tegenaan zit te kijken wanneer je zelf gebouwde pc staat te schitteren in je favoriete game hoek. 

Belangrijk is vooral dat je er rekening mee houdt dat de behuizing die je kiest past bij het moederbord waar je de pc omheen bouwt. Ook de (ingebouwde) koeling voor de pc is een belangrijke afweging bij de keuze voor je behuizing.

 

8. Gereedschap

Daarnaast zul je natuurlijk ook gereedschap nodig hebben. Een schroevendraaier, kniptangetjes en kabelbinders (tie wraps) mogen sowieso niet ontbreken.

Zet daarnaast ook deze dingen op je lijstje, waar je misschien minder snel aan gedacht zou hebben:

  1. Latex handschoenen, om te voorkomen dat je vingerafdrukken achterlaat op gevoelige onderdelen.
  2. Antistatische armband, die ervoor zorgt dat elektrostatische lading van je lichaam de hardware binnenin je pc beschadigt.
  3. Perslucht, om stofdeeltjes te verwijderen die tijdens het bouwen in je pc zijn neergedaald.

 

Conclusie: een gaming pc goedkoop op de kop tikken kan op meerdere manieren

Zoals we je in dit artikel hebben laten zien, zijn er verschillende manieren om goedkoop aan een gaming pc te komen.

Bij een gaming pc hoef je niet versteld te staan van prijzen boven de €2000,- Toch kun je al snel veel geld besparen door te shoppen in het segment dat bij jouw behoefte past. Op die manier betaal je niet voor “power” die je helemaal niet gebruikt.

Dan is er natuurlijk nog black friday en de andere acties van elektronicawinkels die elk een mooie kans bieden om een goedkope gaming pc te kunnen kopen.

Tot slot bespraken we de mogelijkheden om zelf je gaming pc samen te stellen. Niet alleen bespaar je daarmee flink ten opzichte van een prebuilt, je hebt ook nog eens veel meer vrijheid om jouw perfecte pc te bouwen. Bovendien geeft het zelf bouwen natuurlijk veel meer voldoening dan een kant-en-klare pc bestellen die je alleen maar uit de doos hoeft te halen.

Voor welke aanpak je ook kiest, we hopen dat dit artikel je voldoende ideeën en praktische tips heeft opgeleverd om op een goedkope manier jouw perfecte gaming pc in huis te halen!

Reactie(s)

Je hebt nog geen reactie gegeven.

Plaats een reactie