Oud en nieuw tradities, over de hele wereld

Geplaatst 08-02-2021
Geschreven door Mark

Heb jij al goede voornemens voor het nieuwe jaar? Nog maar iets meer dan een week en het is alweer oudjaarsdag! Dit betekent voor een hoop mensen dat ze met vrienden en familie afspreken om gezamenlijk het nieuwe jaar in te luiden met een drankje en een hapje. Maar wat hoort nu eigenlijk bij oud en nieuw, waar komt het vandaan en wat is typisch eten en drinken tijdens oud en nieuw. In deze blog lees je alles over tradities en soms (grote) verschillen per land. Sommige tradities zijn gekker dan andere. Dat je 12 druiven eet in Spanje wist je waarschijnlijk wel, maar wist je bijvoorbeeld ook dat boeren in Roemenië proberen te communiceren met hun dieren op oudjaarsavond om ze succes en geluk te geven in het nieuwe jaar?      

 

shutterstock_726329698 (1).jpg

 

De oorsprong van oud en nieuw

Het voor ons niet meer dan normaal dat nieuwjaar op 1 januari plaatsvindt. Maar dat was vroeger wel anders. In Babylonië en het oude Rome werd oud en nieuw eerst gevierd aan het begin van de lente, zo omstreeks eind maart. Lente stond symbool van het nieuwe jaar. In Egypte was het bijvoorbeeld rondom September omdat toen de Nijl overstroomde en dit zorgde voor vruchtbare grond en dus nieuwe gewassen. Door Julius Caesar werd uiteindelijk ook nieuwjaar op 1 januari gevierd in Europa.

 shutterstock_211994581.jpg

 

Oud en nieuw in België en Nederland

Nederland en België zijn natuurlijk buurlanden, dus dit betekent dat hun tradities niet ver van elkaar liggen. Maar toch ook tussen die landen zijn er verschillen, ook al is het alleen in de naam. Beide landen eten traditioneel rondom oud en nieuw oliebollen, alleen in België noemen ze dit een smoutebol, die in tegenstelling tot de Nederlandse oliebol niet gevuld is. Natuurlijk is het vuurwerk in beide landen niet te missen tezamen met een glas champagne! Waar je ook niet omheen kan is de nieuwjaarsduik die voornamelijk in Nederland te vinden is.

 

Bleigießen in Duitsland

In Duitsland is het typisch om lood te smelten en in een pot water te gieten. De vorm die het lood aanneemt heeft een bepaalde betekenis. Hieruit kan bepalen hoe jouw toekomst eruit ziet. Dit noemen ze Bleigießen.

 

 shutterstock_443183698.png

 

Dierenfluisteraar in Roemenië

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen is het voor sommige boeren een gewoonte om tijdens oudjaarsdag hun dieren toe te spreken. Sommige geloven dat alleen die dag de dieren zullen luisteren en dit kan voorspoed en geluk betekenen voor ze in het nieuwe jaar. Of het werkt vragen we ons af, maar het idee is in ieder geval grappig.

 

Verkleedpartij in Equador

Een van de belangrijkste gewoonte in Ecuador is het verbranden van poppen tijdens oud en nieuw. Deze worden worden verbrand om de kwade energie van het oude jaar te verdrijven. Mannen verkleden zich vaak als vrouw om een ‘mannelijke’ pop te verbranden en daarom als ‘weduwe’ van het vorige jaar overblijven.

 

Untitled design (1).jpg

 

Klokkenluiden in Japan

In Japan worden in boeddhistische tempels de bel 108 keer geluid om zo mensen te vergeven van hun zonden. Japan kent 108 zonden en de bel luidt 1 keer voor iedere zonde. Veel Japanners geloven daarmee dat hun zonden zijn kwijtgescholden voor het nieuwe jaar.

 

Untitled design.png

 

Springen in Denemarken

In Denemarken is het gebruikelijk om wanneer het precies nieuwjaar is in de lucht te springen. Mensen klimmen op een stoel om er om klokslag 12 vanaf te springen. Zo spring je figuurlijk het nieuwjaar in.

 

'Van onderen!' in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika moet je maar oppassen als je rondom oud en nieuw op de stoep loopt. Daar is het namelijk een gewoonte om oude meubels uit het raam te gooien. Dit staat symbool dat het oude over is en weg gaat, terwijl het nieuwe (jaar) ervoor in de plaats komt.

 

Untitled design (1).png

 

Koffer mee in Colombia

Wanneer je van reizen houdt is het misschien wel iets om oud en nieuw in Colombia te vieren. Hier is het een traditie om met een koffer de straat op te gaan rond middernacht. Dit resulteert in een nieuw jaar met veel reizen.

 

Wat je ook van plan bent om te doen tijdens oud en nieuw, wij van Solden wensen jou in ieder geval een spetterend uiteinde toe en de beste wensen voor 2022. Ook in het nieuwe jaar kun natuurlijk weer terecht bij ons voor de beste promoties en kortingscodes!

 

shutterstock_217744243.png

Reactie(s)

Je hebt nog geen reactie gegeven.

Plaats een reactie

Posting comments after three months has been disabled.