Solden 2020 in België ▷ (Let op) alle tips en tricks voor de Wintersolden

Geplaatst 01-12-2019
Geschreven door Joyce

Wanneer beginnen de solden 2020 in België?

De solden is in geheel België tweemaal per jaar in 2020.

 • De wintersolden vonden plaats van 3 januari tot en met 31 januari 2020. 
 • Dit jaar start de zomersolden van 1 juli 2020 tot en met 31 juli 2020.

Als de eerste dag van de soldenperiode op een zondag valt dan mag solden eerder van start. 

 

Bekijk hier alvast ons online overzicht van solden koopjes;

 1. Populairste online solden
 2. Mode & Accessoires solden
 3. Schoenen solden
 4. Electronica solden
 5. Huis & Tuin solden
 6. Gezondheid & Verzorging solden

Elk jaar wordt er in heel België smachtend naar uit gekeken. De duur en spelregels van de solden zijn bij wet vastgesteld. Alleen in januari en in juli mogen de winkeliers hun goederen afprijzen. De solden in januari heet wintersolden, en de solden in juli heet zomersolden. Je leest bij ons hoe de korting tot stand komt, hoe je zeker weet dat je echt korting krijgt, het verschil tussen zomer- en wintersolden, we geven je tips en nog veel meer! Via Solden.be voorzien we je 365 dagen per jaar van de compleetste en meest actuele informatie over de solden, jaarrond online kortingen en natuurlijk de laatste trends en tips!

Solden2.jpg

 

 

Navigatie, ga naar:

 1. Welke korting krijg ik?
 2. Regels
 3. Wintersolden
 4. Zomersolden
 5. Sperperiode
 6. Online winkelen
 7. Tips voor de Solden nieuwkomers
 8. Tips voor de Solden veteraan
 9. Weekend weg om te shoppen?
 10. Toekomst van de solden
 11. Veelgestelde vragen

Brussel.jpg

Welke korting krijg ik?

Kortweg draaien de solden om maar één ding. Korting. En daar zijn we idolaat van! Zo idolaat dat veel Belgische vrouwen tijdens de solden minimaal één dag vrij nemen om de kasten eens goed aan te vullen. De kortingen zijn dan ook aanzienlijk. Het verschilt uiteraard per winkel, maar veelal liggen de kortingen tussen de 30% en de 70%. Soms laten winkeliers de kortingen oplopen tot wel 80%, om te voorkomen dat ze aan het eind van de solden periode nog met een grote voorraad overblijven. De solden is de enige periode in het jaar dat de winkeliers hun goederen met verlies mogen verkopen. Kortingen kunnen dus zeer hoog oplopen!

Voor het geven van de korting zijn grofweg twee strategieën. Sommige winkels geven gedurende de gehele soldenmaand dezelfde korting. Het overgrote gedeelte van de winkeliers kiest echter voor een lagere korting aan het begin van de periode en een hogere korting naarmate het einde van de solden dichterbij komt. Iets langer wachten kan dus lonen, je favoriete paar nieuwe pumps zou aan het einde van de solden zomaar 70% goedkoper kunnen zijn. Maar niet direct je slag slaan kan ook teleurstelling tot gevolg hebben. Hoe langer je wacht, hoe hoger de korting, maar hoe groter de kans dat iemand je is voor geweest.

Heb je echt je oog op één speciaal item laten vallen? Koop dat dan aan het begin van de solden, dan heb je de meeste kans dat dat item er nog is. Wil je ´vrijer´ winkelen? Ga dan tegen het einde van de solden nog een keer. Waarom of-of als het ook en-en kan? 

Historisch gezien zijn de solden voor winkels die een seizoensproduct verkopen, het is immers een mooie manier voor de retailers om de vorige collectie van de hand te doen en zo ruimte te maken voor de nieuwe collectie. Later zijn ook winkels die geen seizoensgebonden producten verkopen mee gaan doen. De solden trekken namelijk een groot en breed publiek, en daar zijn verkopers natuurlijk fan van! Niet-seizoensgebonden producten zijn bijvoorbeeld kinderwagens en linnengoed. Inmiddels doen ook een groot aantal webwinkels mee aan de solden.

Wat zijn de officiële Solden Regels?

De soldenperiode kent een aantal regels. Voor de consument moet bijvoorbeeld altijd duidelijk zijn wat de referentieprijs is. De referentieprijs is de originele prijs, die voor de solden voor het product gold. Zo kan de consument de besparing uitrekenen. Dat is heel anders dan bij bijvoorbeeld onze noorderburen, waar het hele jaar door de illusie van korting wordt gewekt, maar omdat het noemen van de referentieprijs in Nederland geen verplichting is, weet je als koper nooit zeker of het ook werkelijk een korting betreft. In België ben je tijdens de solden dus vrijwel zeker van je voordeel! 

Let wel even op! Tot 2014 gold er voor de referentieprijs ook een referentieperiode van 30 dagen voor de solden begonnen. Met andere woorden, de prijs moest overeenkomen met de prijs die 30 dagen voor de solden voor dat item werd afgerekend. Daardoor was je er als consument zeker van dat de verkoper zijn prijs niet vlak voor de solden had opgehoogd. Echter, die wet is in 2014 afgeschaft, waardoor inmiddels voor de referentieprijs een ´normale periode voorafgaand aan de solden´ de norm is. Het is daardoor lastiger vast te stellen of de winkelier zijn prijzen vlak voor de solden (en dus zijn referentieprijs tijdens de solden) niet iets heeft opgepompt. Het kan hierdoor gebeuren dat de consument een kunstmatig hoge referentieprijs op het kaartje ziet staan. 

Alhoewel het overgrote gedeelte van de winkeliers aan de oude wet vasthoudt, zijn er de laatste jaren een aantal gevallen van zogenaamde sjoemelsolden vastgesteld. Waarbij voor het ¨afgeprijsde artikel¨ dezelfde prijs betaald werd als in de periode voor de solden. En in een aantal uitzonderingen zelfs een hogere prijs. De consument had helemaal geen, of nauwelijks voordeel, terwijl dat wel zo leek. 

Buiten de soldenperiode mag er uitsluitend uitverkoop worden gehouden als daar een bijzondere aanleiding voor is. Bijvoorbeeld het overlijden van de winkeleigenaar. Ook dit is aan regels gebonden, zo mag deze uitverkoop maximaal vijf maanden duren en moet deze van tevoren worden aangekondigd bij de controlerende instantie.

 

Antwerpen.jpg

Profiteer van extreme kortingen tijdens de zomersolden

In 2020 zijn de zomersolden van 1 juli tot en met 31 juli. In de zomersolden kun je jouw hart ophalen als je nog op zoek bent naar leuke luchtige shirtjes, schattige sandaaltjes of andere items waarmee je de zon kunt aanbidden. Voor de zomersolden geldt uiteraard dat je nog net dat ene zwoele zomerjurkje kunt inslaan voordat je over de stranden gaat flaneren. Maar denk ook eens aan badlakens of bijvoorbeeld een bikini. En van dat terrasje geniet je wellicht nog meer met een leuke zonnebril! Toch gaan veel Belgische gezinnen in juli op vakantie, zo worden er heel wat klanten gemist. Vaak wordt de eerste zondag van de zomersolden koopzondag genoemd. Meestal zijn verschillende winkels dan van 12 uur 's middags tot 18:00 's avonds open. 

Scoor de beste deals tijdens de wintersolden

Dit jaar waren de wintersolden van 3 januari 2020 tot en met 31 januari 2020. Droom je al vanaf november van die ene te gekke jas en heeft je wederhelft de Kerst-hint niet begrepen? Begin het nieuwe jaar dan met een mooi cadeau voor jezelf. Zoals we al aangaven zijn de solden vooral bedoeld om de oude collectie op te ruimen. In de wintersolden kun je daarom vooral je slag slaan op alles voor de koude dagen! 

De wintersolden zijn ook het ideale moment voor het scoren van een wintersport-outfit als je van plan bent in de voorjaarsvakantie de lange latten onder te binden. Vaak is een skibroek of warme jas redelijk prijzig, dus de wintersolden is perfect om deze in te slaan. Daarbij ga je dan ook nog eens met een nieuwe trendy outfit de sneeuw in tijdens de voorjaarsvakantie.  

Wat is de Sperperiode?

De maand voorafgaand aan de soldenperiode wordt sperperiode genoemd en loopt dit jaar vanaf 3 december 2019 tot en met 2 januari 2020. Voor de zomerperiode is dit van 1 juni 2020 tot en met 30 juni 2020, voorafgaand aan de zomersolden.

In deze sperperiode mogen de winkeliers geen publiciteit geven aan kortingen die er tijdens de solden te verwachten zijn. Echter, de handelaar mag wel (flinke) kortingen hanteren, zolang hij er maar geen publiciteit aan geeft. Het loont dus wellicht om je favoriete winkel al eens in te lopen voordat de grote SOLDEN-poster op het raam prijkt. 

In tegenstelling tot tijdens de solden, en in lijn met de wetgeving voor de rest van het jaar, mag de winkelier niet tegen verlies verkopen. Als een klant er toch ´stiekem´ tot verleid wordt om iets met korting te kopen, noemen we dat ´fluistersolden´. De regels van de sperperiode gelden alleen voor kleding, lederwaren en schoenen.

Er is nu twijfel of het niet beter zou zijn de sperperiode af te schaffen. Deze staat namelijk niet in lijn met de Europese wetgeving en is in het verleden door een kledingketen al met succes aangevochten. Bovendien stelt Peeters dat er van het concept van de sperperiode al op grote schaal wordt afgeweken, in de trant van de bovengenoemde fluistersolden. Het is vooralsnog niet duidelijk of deze gedachte voor de solden van 2020 al effect heeft. Op korte termijn vergadert de minister met de diverse middenstandsorganisaties. We volgen deze ontwikkeling nauwlettend en houden je op de hoogte! 

Profiteer ook online van de solden

Steeds meer winkels doen ook online mee aan de solden. Vanuit je luie stoel de beste deals meepakken. In 2017 werden er tijdens het eerste weekend van de zomersolden ruim 10 miljoen elektronische betalingen verwerkt. Dat was 26% meer dan het jaar ervoor! 

Online winkelen wint dus rap aan terrein. Wij, bij Solden.be, snappen dat heel goed. Als je online winkelt heb je namelijk de volgende voordelen:

 1. Je bent niet afhankelijk van de weersomstandigheden.
 2. Vrijwel altijd gratis bezorging aan de deur, dus vergeet het slepen met tassen.
 3. Het vergelijken van de prijzen is ineens een stuk makkelijker, wat zeker voor dure aankopen kan lonen.
 4. Dikwijls een ruimere keuze en grotere voorraad dan in de fysieke filialen.
 5. Bevalt het niet? In veel gevallen kun je je aankopen kosteloos retourneren. (Let wel even op de voorwaarden)
 6. En om af te sluiten met het belangrijkste en leukste: Online worden jaarrond kortingen gegeven!

Op onze website kun je jaarrond interessante acties vinden. Het is er 365 dagen per jaar solden! In januari en juli hebben we altijd extra leuke kortingen. Het aanbod wisselt regelmatig, dus vergeet je niet te in te schrijven op onze nieuwsbrief en zo op de hoogte te blijven van de meest actuele kortingen en acties. Ook op onze Facebook pagina delen we regelmatig de beste deals.

Check voordat je een online aankoop doet altijd eerst onze website! We geven een compleet overzicht van alle kortingscodes. En niet alleen op kleding en schoenen! Maar ook voor korting op elektronica, eten, uitjes en cosmetica.  

Solden1.jpg

Tips voor de Solden nieuwkomers

Terug naar de offline solden! Heb je je nog nooit eerder in de solden gestort en ben je benieuwd wat je kunt verwachten? Zoals je je vast kunt voorstellen, is de solden een populaire winkelperiode! Met name ´s middags zijn de winkels vol en druk. We schetsen graag een beeld en geven je een aantal tips voor beginners. Verderop tref je tips voor de solden veteraan, uiteraard zijn die ook voor jou interessant!

 1. Ga wat eerder op de dag winkelen, en geniet ´s middags op een andere manier van de mooiste steden.
 2. Winkel in klein gezelschap. Je bent dan wat ´wendbaarder´.
 3. Ga met een shoppingpartner die op dezelfde golflengte zit. Ben je zelf een enorme twijfelaar? Ga dan niet met een vriendin die binnen 10 seconde haar beslissing heeft genomen. Ook is het handig om qua stijl niet te ver uiteen te lopen.
 4. Loop voorafgaand aan de solden vast een rondje door jouw favoriete shopstad. Ga de winkels waarvan je hart sneller klopt vast binnen. Dat scheelt tijd gedurende de solden. In de solden kun je ook, of juist bij uitstek, je slag slaan in de boetiekjes die normaal misschien iets buiten je budget vallen. Oriënteer je daar dus ook vast op.
 5. Vermijd de rijen voor de paskamers (en daaraan gepaarde frustraties) zo veel mogelijk. Pas vooraf al een keer. Is dat niet gelukt, probeer dan een net goed aangesloten shirtje aan te trekken en draag een legging of panty, zodat je niet per sé op een paskamer hoeft te wachten. 

Tips voor de Solden veteraan

Of je nou voor de eerste keer naar de solden gaat, of al veel vaker bent geweest. Een aantal tips zijn voor iedereen handig! Dus zowel voor de meer ervaren solden veteraan, als de beginner een aantal tips:

 1. Overweeg om juist met druilerig weer de stad in te gaan. De winkels zullen een stuk rustiger zijn!
 2. Ook voorafgaand aan de solden kun je vragen naar korting. In 2015 bleek dat ruim 60% van de winkels korting gaf als je ernaar vroeg. Deze zogenaamde fluistersolden zijn niet verboden en het kan een prettige manier zijn om de soldendrukte te vermijden.
 3. Je probeert het vast ieder jaar weer: binnen je budget blijven. Dit mislukt waarschijnlijk ook vaker dan je lief is. Probeer van tevoren niet alleen een budget maar óók een lijstje te maken van de stukken die je echt wil scoren. Laat ruimte voor een of twee ´surprise artikelen´; artikelen waar je tegen aan loopt en echt niet kunt laten hangen.
 4. Voorkom impulsaankopen die vervolgens het hele jaar ongebruikt blijven. Een goede stelregel is ¨Zou ik direct met dit stuk de winkel uitlopen? ¨ Is het draagbaar? Die pumps met een hak van 12 centimeter zijn waarschijnlijk een lust voor het oog, maar als je er letterlijk niet op kunt weglopen, zijn ze geen goede investering. Zoek je een item voor een speciale gelegenheid, denk dan ook na hoe je het draagbaar kunt maken. Zie je bijvoorbeeld het perfecte kleedje voor die ene bruiloft hangen? Visualiseer dan ook welke schoenen en accessoires erbij passen.
 5. Uiteraard houd je zielsveel van je kinderen, maar voor de solden zijn ze misschien niet het beste gezelschap. Weeg van tevoren af of het voor iedereen leuk blijft om samen met de kids de solden in te duiken.
 6. Zoek naar items die langer dan een seizoen draagbaar zijn, bijvoorbeeld een gaaf jurkje, die ook met een dikke panty draagbaar is. Of kekke enkellaarsjes die je zowel ´s zomers als in de herfst kunt dragen.
 7. Miskoop gedaan? Dat is jammer, want bij de meeste winkels geldt dat artikelen die tijdens de solden zijn gekocht, niet meer geruild of geretourneerd kunnen worden. Geen nood! Je vriendinnen hebben misschien ook wat miskopen gedaan! Organiseer dan een ruilavondje. Wat bij de een net niet mooi staat, staat de ander misschien fantastisch! Wijntje erbij en wat lekkers op tafel! Zo wordt een miskoop gewoon weer een leuke avond. 

Gent.jpg

Weekend weg om te shoppen?

Je moet de solden vooral zien als een leuke periode waarin je dat ene te gekke item scoort, maar ook zeker geniet van een dagje uit en lekker bij praat met een vriend of vriendin. Hoe denk je over s ´morgens de winkelstaten van Antwerpen onveilig maken terwijl je ´s middags een stadstoer doet door het historische centrum? Ook voor Brussel en voor Gent hebben we uitgebreide informatie overzichtelijk samengevat. Stippel bijvoorbeeld je route vast uit aan de hand van ons overzicht van leuke winkelstraten. Vergeet niet regelmatig een kijkje te nemen om te checken of er leuke (lokale) aanbiedingen zijn voor de solden.

Kom je van buiten de steden? Je kunt van de solden ook een weekend weg van maken! Op onze websites houden we de interessante hotelaanbiedingen voor je in de gaten. Tevens geven we per stad informatie over de koopzondagen, dan weet je zeker dat je het maximale shop-rendement uit je weekend haalt.

Natuurlijk is België meer dan alleen die drie steden. Denk bijvoorbeeld ook eens aan Luik, Brugge of Leuven.

Toekomst van de solden

Alhoewel België al lange tijd trouw vasthoudt aan haar solden traditie, lijkt er vanuit de ondernemers toch iets behoefte aan veranderingen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bracht eerder dit jaar naar buiten dat 9 op de 10 ondernemers de solden graag een maand later zou zien. Deze vraag komt met name vanuit de modehandel en moet nog getoetst worden bij de andere sectoren die ook deelnemen aan de solden. Er is nog geen uitspraak over gedaan, en dat lijkt ook nog wel even te duren, maar het zou zomaar kunnen dat over een aantal jaar de solden in andere maanden plaats vinden.

Veel gestelde vragen

 

Wat zijn de Solden?

De Solden zijn de kortingsperiode in België. Winkeliers maken ruimte voor nieuwe collecties. Om van de oude collecties af te komen worden hoge kortingen gegeven.

Hoeveel korting kan ik verwachten?

Er zijn geen algemene regels voor de hoogte van de korting, maar gemiddeld ligt deze tussen de 30 en 70%. De solden is de enige periode in het jaar waarin artikelen tegen verlies verkocht mogen worden. Kortingen kunnen dus heel hoog oplopen.

Wanneer beginnen de solden?

Er bestaat een wintersolden en een zomersolden.De wintersolden is in 2020 van 3 januari tot en met 31 januari. De zomersolden vinden in 2020 plaats vanaf 1 juli en duren tot en met 31 juli. 

Hoe krijg ik de hoogste korting?

Doorgaans zijn de kortingen aan het begin van de solden lager, dan aan het einde van de soldenmaand. De hoogste kortingen krijg je dus aan het einde van de soldenperiode.

Wat is de sperperiode?

De sperperiode is de maand voorafgaand aan de solden. In deze maand mogen wel kortingen gehanteerd worden, maar daar mag geen publiciteit aan gegeven worden. In 2018 is de sperperiode voorafgaand aan de wintersolden vanaf 3 december 2019 tot en met 2 januari 2020. Voor de zomersolden is de sperperiode de hele maand juni: van 1 juni tot en met 30 juni 2020.

Wat zijn fluistersolden?

Fluistersolden zijn kortingen die tijdens de sperperiode gegeven worden. Je kunt hier in de winkels naar vragen. Ruim 60% van de winkels geeft aan (weleens) mee te werken aan fluistersolden.

Hoe weet ik zeker dat ik dat ene item bemachtig?

Als je echt je hart verpand hebt aan een bepaald item is het verstandig zo vroeg mogelijk in de solden te gaan winkelen. De kans is dan kleiner dat iemand je voor is geweest. Koop je bij een grotere keten? Dan is online winkelen ook een goede optie: de voorraad is online vaak groter dan bij elk filiaal apart.

Is er online ook solden?

Zeker! Sterker nog, op Solden.be is het jaarrond, 365 dagen per jaar, solden! En tijdens de solden maanden zijn er dikwijls nog meer interessante kortingsacties. Houd de website in de gaten en schrijf je in op de nieuwsbrief. Al 230.000 leden ging je voor en zij blijven continue op de hoogte van de laatste acties en kortingen.

Is solden alleen voor mode?

Niet meer. Van oudsher was de solden uitsluitend voor kleding, lederwaren en schoenen. Maar inmiddels doen ook andere sectoren mee. Denk bijvoorbeeld witgoed, babyartikelen en elektronica! De regels voor de sperperiode gelden wel alleen voor mode, lederwaren en schoenen.

 

Veel plezier!

Of je nu een weekendje gaat of een paar uur. En of je tijdens de solden een van de vele prachtige Belgische steden bezoekt, of juist online induikt. We hopen dat je goed slaagt! Onthoud onze shoptips voor maximaal plezier. Houd onze website in de gaten voor steeds weer de beste soldentips! We zien je graag terug.

Reactie(s)

Je hebt nog geen reactie gegeven.

Plaats een reactie