Vijf weetjes over LGBT en Pride die je zullen verrassen

Geplaatst 08-02-2021
Geschreven door Leon

In 1970 klonk de eerste Pride opmars in New York. Duizenden mensen demonstreerden bij dit evenement voor gelijke rechten op basis van seksualiteit en genderidentiteit. Hierbij werden de Stonewall rellen herdacht in 1969, een van de eerste keren in de geschiedenis dat LGBT mensen voor zichzelf opkwamen. Sindsdien hebben vele landen vooruitgang geboekt als het aankomt op het accepteren van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Juni is de maand van Pride in Amerika en vele andere landen. Hieronder vind je 5 interessante feiten over LGBT en Pride die je waarschijnlijk nog niet wist.

 

#1 Elke kleur van de vlag heeft een eigen betekenis

De Gay Pride vlag is inmiddels een internationaal symbool geworden voor de LGBT gemeenschap. Maar wat betekenen zijn kleuren: rood, oranje, geel, groen blauw en violet nou eigenlijk?

  • Rood - Leven
  • Oranje - Helen
  • Geel - Zonlicht
  • Groen - Natuur
  • Indigo - Rust
  • Violet - Geest

Naast deze kleuren had de originele Pride vlag uit 1970 ook turqoise (symbool voor magie en kunst) en roze (symbool voor seks).

lgbt flag.png 

#2 Drag wordt door sommigen gezien als een ware vorm van kunst

Drag wordt door sommigen simpelweg gezien als een avondje verkleden, en door anderen als een ware vorm van kunst. Professionele drag queens stoppen veel werk in het uitzoeken van extravagante make-up, pruiken, jurken, kousen, nep-boezems en hoge hakken. Hierbij worden verschillende looks gecreëerd. RuPaul's Drag Race is misschien wel het bekendste voorbeeld (kijkcijfers van zo'n 895.000 Amerikanen) van drag queens die het tegen elkaar opnemen in de competitie. Mocht je zelf geïnteresseerd zijn om drag dit jaar een keer uit te proberen, dan is bijvoorbeeld een Madonna kostuum herkenbaar én ontzettend tof. Ook kun je als verpleegster, oma, helemaal Hawaiiaans of als een Miss Perfect. Bij drag zijn er geen grenzen! Drag is trouwens niet alleen voor de heren: dames kunnen als drag kings - waarbij ze als extreem mannelijk verkleed zijn - of faux queens. Dit zijn vrouwen die als drag queens verkleed gaan.

 drag queen (1).png

#3 Wist jij dat liedjes zoals Poker Face Pride thema's hebben?

Wie herinnert zich het beroemde poplied Poker Face van Lady Gaga nu niet? Helaas weten vele mensen de achterliggende betekenis hiervan niet. Lady Gaga zingt over een jongen (haar toenmalige vriend) die haar pokerface (haar gevoelens) niet kan lezen. Ze vertelde in een interview dat wanneer ze onder de lakens met hem lag, ze fantaseerde over andere vrouwen. Lady Gaga was al lang uitgesproken over haar biseksuele identiteit, maar vertelde dit destijds liever niet aan hem. Vandaag wordt Lady Gaga gezien als een gay icoon die haar fans inspireert om zichzelf te zijn. De liedjes I Kissed a Girl (Katy Perry), Grace Kelly (Mika) en Bloom (Troye Sivan) zijn slechts enkele andere voorbeelden van bekende liedjes met LGBT thema’s.

 Listening music.png

#4 Wist jij dat LGBT karakters steeds vaker voorkomen in populaire films?

Sense8 is een science fiction drama serie waarbij thema’s van homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenderisme op een interessante wijze ter sprake komen. Het eerste seizoen begint met acht vreemdelingen uit verschillende landen die onverwachts met elkaar gelinkt worden op mentaal en emotioneel vlak. Ze komen erachter dat ze “sensates” zijn en kunnen zien, horen, voelen, ruiken en proeven wat de zeven anderen waarnemen, zonder zelf op deze locatie te zijn. Hierbij zijn ze afhankelijk van elkaars vaardigheden om aan een organisatie die hen achterna zit te ontsnappen. Sense8 is geregisseerd door twee transgender regisseurs. Er komt dan ook een mannelijk personage met een vriend én een transgender vrouw met een vriendin in voor. 

 Sense8 (2).png

Bron: OUT, zie: https://www.out.com/television/2016/8/09/happy-birthday-cast-sense8.

#5 Een opkomend evenement in België

Of je nu gay, lesbisch, bi, transgender of straight bent: Pride is leuk voor iedereen met de juiste, positieve mindset. In België vinden de meeste Pride festivals plaats in mei. Heb je dit jaar helaas gemist? Wees dan vooral niet getreurd! Er vinden doorheen het jaar nog meerdere evenementen plaats om pride te vieren!

Pride event (1).png

Reactie(s)

Je hebt nog geen reactie gegeven.

Plaats een reactie

Posting comments after three months has been disabled.