Welke console kopen?

Geplaatst 11-01-2023
Geschreven door Mark

 

Welke console moet ik nu kiezen en waar te kopen?

Of je voor een Xbox of PlayStation kiest, hangt veel af van je persoonlijke voorkeur (of die van je kids). Beide systemen hebben namelijk hun eigen exclusieve titels, kunnen gebruikt worden als filmspeler en multimedia-apparaat om Netflix of HBO op te kijken…

Wil je de krachtigste console op de markt, dan is de Xbox One S je keuze.

Wil je graag aan de slag met VR en heb je geen super krachtige PC en bakken met geld, dan kan je best een PlayStation kiezen, liefst de Pro variant.

Liefhebbers van Nintendo games kunnen dan weer best voor de Wii U gaan of wachten op de Switch.

En wist je dat er ook nog tal van retro consoles op de markt zijn?

 

 

PlayStation console

PlayStation 4 en de PlayStation 4 Slim

De PlayStation 4 is ondertussen zelfs voor niet-gamers al geen onbekende meer. Met een marktaandeel van 70% tot zelfs 90% (!!) in sommige Europese landen is deze console de ontegensprekelijke favoriet van deze generatie. 

Sony's paradepaardje heeft dan ook veel te bieden: hardware krachtiger dan de Xbox One, veel populaire exclusieve titels, DVD en Blu-ray support, en nog veel meer. Het is ook een hele mooie console met een strak, enigszins futurisch design en mooie zwarte kleur. 

De PlayStation Slim (die later op de markt verscheen) is qua hardware identiek aan zijn oudere/grote broer maar wel 30% kleiner en neemt dus minder plaats in. De controller is ook iets minder omvangrijk maar nagenoeg hetzelfde. De consoles zijn nu verkrijgbaar tegen €299.

 

 PlayStation 4 Slim vs PlayStation 4

Links: PlayStation 4 Slim. Rechts: PlayStation 4

PlayStation 4 Pro: krachtig maar met enkele voetnoten

PlayStation VR, een virtual reality bril die eerder uitkwam en een ware revolutie teweegbracht. Speciaal voor deze bril ontwikkelde Sony de PlayStation Pro, een console met modernere hardware speciaal toegespitst op VR toepassingen. 

Deze extra kracht zorgt ook voor mooier beeld, en de Pro zal dus in staat zijn games af te spelen in Ultra HD/4K, iets waar de originele PlayStation 4 en de Slim niet toe in staat zijn. De kanttekening hierbij is wel dat het niet om 'native' 4K, maar het upscalen van het beeld zodat het LIJKT op ultra HD. Hoewel dit wel een zichtbaar en positief verschil is t.o.v. gewone HD, is het niet vergelijkbaar met Ultra HD. 

De PlayStation 4 Pro is echter de meest krachtige console die Sony ooit ontwikkeld heeft, en alleen dat al maakt het een waardige 'opvolger' voor de originele telg. De Pro is duidelijk groter dan de PS4 om plaats te maken voor de extra hardware. Een voordeel van de Pro versie is dat de standaard versie geleverd wordt met één TB opslag. Genoeg ruimte dus voor een heleboel leuke games. De PS4 pro kan je verkrijgen voor €369.

PlayStation 4 Pro with controller 

De PlayStation 4 Pro met controller

PlayStation 5

De nieuwste console van Sony is nu ook op de markt, de Playstation 5. Wanneer werd aangekondigd dat de PS5 te koop was, was de spelcomputer al in enkele minuten volledig uitverkocht. Met een Native 4K 120Hz + 8K beeld, zorgt voor de hoogste kwaliteit in gaming. Men zou in de toekomst ook in 8K kunnen gamen. 

Niet alleen zijn de graphics van de console erop vooruit gegaan, ook de snelheid is verbeterd. Men zou 19 keer sneller games kunnen laden vergeleken met de PS4. Ook biedt de PS5 de mogelijkheid om Blu-Ray films te bekijken in 4K. En je kan gebruik maken van de 3D audio functie. 

De looks van de console zijn ook veranderd. Met zijn witte strakke, futuristische look springt hij uit de rij vergeleken met voorgaande modellen. Het is tevens de grootste spelcomputer ontwikkeld door Sony. Ook de controller werd in een nieuw jasje gestoken. De nieuwe controller zou betere feedback geven vergeleken met zijn voorganger. De nieuwste Playstation koop je nu voor €699.

ps5.png

De Playstation 5 met controller

 

Xbox console

Xbox One en de Xbox One S

Microsoft's Xbox One had een slechte start enkele jaren geleden, een gegeven waar ze eigenlijk nog steeds niet bovenop gekomen zijn. Maar met de nieuwste telg in de Xbox familie lijkt er een kanteling aan te komen. 

In tegenstelling tot de PlayStation 4 en Slim, die buiten hun uiterlijk vrijwel identiek zijn, heeft de Xbox One S wel significant meer rekenkracht. Hiermee kan de console o.a. ultra HD blu-rays afspelen en ondersteunt ze HDR op je tv. 

En, ook niet te onderschatten, de huidige variant van de S heeft liefst 2 TB aan harde schijf ruimte, leuk voor hen die veel content op hun console willen opslaan. Voor zij die niet zoveel opslagruimte nodig hebben, is er ook een versie met 500 GB of 1 TB. 

Ten slotte is de Xbox One S ook nog eens 40% kleiner dan de Xbox One, erg indrukwekkend voor zo'n krachtig toestel. Het is dus geen wonder dat de Xbox One S sinds de release als zoete broodjes verkocht, met verkoopcijfers voor Microsoft die tot meer dan 900% zijn gestegen. Deze console is verkrijgbaar voor €295.

Xbox one X

Er werd al een hele tijd over gespeculeerd, maar hij is eindelijk op de markt, de Xbox One X. De mythe heerste rond de naam ‘Scorpio’, maar werd uiteindelijk dus omgedoopt naar de X versie. Nadat PlayStation met de 4 Pro op de markt kwam, kon Microsoft niet achterblijven en dat hebben ze ook zeker niet gedaan. 

Qua uiterlijk verschilt hij niet veel met zijn voorganger de S. Een paar zaken zoals de plaats van de usb-poort is veranderd, maar over het algemeen heeft hij veel gelijkenissen. De X heeft daarentegen tot zijn voorganger een ingebouwd cool systeem wat dan ook de reden is voor het strakke uiterlijk. 

Op het gebied van grafisch vermogen klopt het wat de geruchten deden vermoeden, de console geeft je de mogelijkheid om games op zeer goede 4K kwaliteit te spelen. Xbox one X is te koop voor €499.

 

Xbox One S vs Xbox One  

 Links: de nieuwe Xbox One S. Rechts: De originele Xbox One 

Het geheimzinnig project van Microsoft, Scorpio

Microsoft kondigde aan dat ze werken aan een nieuwe console, die de codenaam Scorpio kreeg. Volgens een persbericht zou dit toestel maar liefst 4,5 keer krachtiger zijn dan de Xbox One, wat de Scorpio met gemak de meest krachtige console ooit zou maken. 

Ook de claim dat het apparaat als eerste console 'native 4K' zal ondersteunen, zorgde voor een storm van reacties. Sommigen reageerde enthousiast, andere sceptisch. 

Heeft de Scorpio een nieuwe revolutie in de console markt op gang gekregen? 

Microsoft Scorpio 

 

Nintendo console

Nintendo Switch, de transformer

Waar Sony en Microsoft richting gaming computers werken, gaat Nintendo volledig de andere kant op. Geen focus op virtual reality of een console die in de huiskamer blijft staan, nee, de Switch is juist een fluide console die zowel als handheld als thuis console werkt. Een erg interessante keuze, zeker omdat smartphones de laatste jaren de mobiele markt bijna volledig hebben overgenomen. 

De Nintendo Switch zal je gewoon kunnen meenemen zoals de Gameboy vroeger, hoewel het toestel meer lijkt op Sony's PSP. En als je thuis komt zet je deze console in een dock, haal de Joy-Con zijkanten eraf en gebruikt deze als controllers. 

Het is een erg slim design, gedurfd en heeft bijzonder veel potentieel, zeker met games in franchises als Pokémon. En van snelle race spellen als Mario Kart 8, tot aan het beleven van een ongelooflijk avontuur met The Legend of Zelda. De Switch is nu verkrijgbaar voor €285.

Nintendo Labo

Het begon goed met de aankondiging van Nintendo met het uitbrengen van de Nintendo Labo. Dit is een nieuwe manier van gamen op de Nintendo Switch en ondanks dat het eigenlijk bedoeld is voor kinderen, kunnen we ons voorstellen dat het ook vermakelijk is voor volwassenen. 

Het idee achter de Nintendo Labo is dat je naar de winkel gaat en de kartonnen doos koopt. Dit is in principe het Labo-pakket. Thuis knutsel je het in elkaar en het geeft je de mogelijkheid om tezamen met de Nintendo Switch een heleboel games te spelen. 

Je kunt twee pakketten kopen, het mix-pakket en het robot-pakket. Met het mix pakket kun je zaken bouwen als een Toy-Con modelauto, een Toy-Con hengel, een Toy-Con huis, Toy-Con motor en een Toy-Con piano. 

Met het robot-pakket bouw je een waar robotpak, waarmee je de Joy-Con controller in de rugzak plaatst en in je vizier. Nu kun je de robot besturen die op televisie te zien is. Schiet en baan je een weg als robot door een stad en beleef oneindig veel plezier. Je kan een pakket al kopen voor €54,99.

 Nintendo Switch

De zijkanten van de Switch kunnen afgenomen worden en als controller gebruikt worden

Wii U, jammer maar helaas

Het zit Nintendo de afgelopen jaren niet echt mee. Voor de fans van hun game series kunnen ze niets fout doen, maar qua console verkoopcijfers zijn ze al sinds de vorige generatie de hekkensluiter van de grote 3. 

Jammer, want de Wii U is net als zijn voorganger de Wii een innovatieve console die een leuk alternatief biedt voor (meer) casual gamers. Met veel spelletjes geschikt voor jongere gamers en toch genoeg voor de oude garde, is het een console die iedereen aanspreekt. 

Net als bij hun draagbare console, de (3)DS, kan je ook op twee schermen kijken, wat leuke speelmogelijkheden biedt. En niet onbelangrijk, de Wii U is relatief goedkoop in vergelijking met de Xbox One en PS4.

Wii U 

De Wii U

 

Console Retrogaming

Nintendo Classic Mini

Nintendo Classic Mini

In 1983 bracht Nintendo de Nintendo Entertainment System (beter bekend als de NES onder gamers) op de markt. De console werd een overweldigend succes en is volgens velen na al die jaren het beste gaming systeem dat ooit te koop was. Enkele van de meest beroemde games aller tijden kwamen origineel uit voor de NES en de console heeft een legendarisch status bij zowel oudere als nieuwe games. 

Geen wonder dus dat het nieuws dat Nintendo de console een make-over zou geven op bijzonder veel enthousiasme kon rekenen. In november 2016 mogen we dan ook de Nintendo Classic Mini verwelkomen.

De Nintendo Classic Mini is qua look vrijwel identiek aan zijn voorganger, maar dan een stuk compacter en met een USB poort om mee te gaan met zijn tijd. Ook de bijgevoegde controller lijkt en voelt precies zoals gamers zich zullen herinneren. 

De console is inclusief 30 voorgeïnstalleerde spelletjes, en het zijn titels om U tegen te zeggen. Castlevania, Donkey Kong, Kid Icarus, The Legend of Zelda, Metroid, Mario Bros 1, 2 EN 3(!)... 

Voor liefhebbers van games die de tand des tijds hebben doorstaan is dit apparaatje echt een must have, zeker omdat de spelletjes qua resolutie worden aangepast om in de beste kwaliteit op je moderne tv getoond te worden. 

Nadeel is wel dat er geen mogelijkheid is om meer titels te downloaden of om originele cartridges te gebruiken, want daar is de Nintendo Classic Mini niet compatibel mee. Trouwens zal je ook een 2de controller moeten kopen als je met een vriend(in) wil spelen.

Dat de console desondanks een enorm succes zal worden, bewijst het enorme aantal pre-orders. Bij Coolblue zijn ze al door alle pre-orders heen en ook bijna Media Markt gaat de voorverkoop als een trein. Bij hen kan je nog wel een exemplaar op de kop tikken voor € 59,99. 

 

Sega Mega Drive Classic 

Sega Mega Drive Classic

Nintendo heeft de bekende Italiaanse loodgieter Mario, Sega heeft de even beroemde blauwe egel Sonic. De gaming gigant was vorige eeuw ook een zeer bekende console fabrikant, voordat het in 1999 deze periode afsloot. Sega heeft echter enkele grote namen op haar palmares zoals de Dreamcast (geliefd, maar kon niet op tegen Sony's PlayStation 2), de Sega CD en de Sega Genesis. En op deze laatst vernoemde console is  de aankomende Sega Mega Drive Classic gebaseerd.

Net zoals bij de Nintendo Classic Mini bevat de Mega Drive Classic tientallen games die reeds geïnstalleerd zijn. Verwacht je hierbij aan 80 spellen waaronder natuurlijk Sonic The Hedgehog 1 en 2, Golden Axe, Bomber en de 3 originele Mortal Kombat titels. De console wordt verkocht met twee controllers en het mooiste van al, je kan je eigen klassieke games ook op de console spelen want het cartridge slot is er niet enkel voor de versiering. Ook Media Markt heeft de console op voorraad voor dezelfde prijs, namelijk € 59,99.

Wil je liever onderweg een spelletje spelen? Dan kan je opteren voor een Sega Mega Drive Ultimate Portable Game Player. Het is een mondvol, maar deze console bevat gewoon precies dezelfde games als de eerder vernoemde console. Je kan het apparaat enkel overal mee naar toe nemen, ideaal om altijd en overal te kunnen spelen en ook om te tonen dat je een hipster bent.

 

Atari Flashback 7 

Atari Flashback 7

Het cijfer doet het al uitschijnen, Atari is niet aan haar proefstuk toe als het op retro consoles aankomt. Het bedrijf brengt regelmatig een retro console uit, de Atari Flashback 6 werd in 2015 voorgesteld. Deze consoles baseren zich steeds op de Atari 2600, nog zo'n klassieke console die al decennia lang een speciaal plekje heeft in de harten van gamers. Elke nieuwe uitgave bevat andere (en vaak meer) games dan de voorganger, maar biedt verder weinig nieuws op vlak van hardware.

Dat wil niet zeggen dat deze nieuwe console een nutteloze aankoop is, want de 7de telg uit deze serie heeft heel wat pluspunten die het een interessante aankoop maken. Ten eerste bevat deze console maar liefst 101 (!) games, waaronder veel klassiekers zoals Space Invaders, Frogger, Pong en Jungle Hunt. Stuk voor stuk games die met recht tot de gaming geschiedenis behoren. 

Daarnaast wordt deze console net als de Mega Drive niet verkocht met slechts 1 controller maar met twee stuks, waardoor je meteen met je vrienden samen kan spelen. 

Aangezien de prijs van de Atari Flashback 7 dezelfde is als de andere twee vernoemde consoles, is deze bundel dan ook erg voordelig. Wel kan je net zoals bij de Nintendo Classic Mini enkel de geïnstalleerde games spelen. Maar voor een totaalprijs van net geen € 60 mag dat absoluut niet de pret bederven. Belgische webshops zoals Media Markt en Bol.com hebben hem te koop.

Ook leuk om in gedachten te houden is dat deze console ook in een handheld variant te koop is, de 'Atari Ultimate Portable Game Player', met 60 games en een bijgevoegde USB kabel om je console op te laden. Wanneer deze console in de Benelux verschijnt is nog niet duidelijk.

Consoles in de solden

Wanneer je van plan bent een nieuwe console aan te schaffen, is het natuurlijk belangrijk een aantal zaken in acht te nemen. Allereerst moet je kijken waar je naar op zoek bent en waar je je console voor wil gebruiken. 

Wil je ook graag 4K kwaliteit films afspelen? Dan is het bijvoorbeeld niet handig om de PS4 te kopen. Daarentegen geeft de Xbox One X je wel de mogelijkheid om dit te doen. Nintendo komt met een heel ander soort aanbod van games op de markt dan Sony of Microsoft. Vaak meer gericht op game-plezier met vrienden dan de wat ‘serieuzere’ games voor de PS of Xbox. 

Als je er uit bent wat bij jou past, is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat je de beste aanbieding vindt. Gelukkig kan Solden jou hierbij helpen. Je vindt een grote selectie aan consoles en games bijvoorbeeld bij:

  1. Bol.com
  2. Media Markt
  3. Conrad
  4. Fnac
  5. Dreamland
  6. Fun

Spelcomputers op Black Friday

Black Friday staat alweer voor de deur, eind november kun je namelijk weer van de hoogste kortingen genieten. Een van de meest populaire Black Friday artikelen is toch wel de spelcomputer. Van een PlayStation 4 tot een Xbox One, Nintendo DS en Wii, het zijn allemaal populaire producten. Met Black Friday en Cyber Monday strooien veel elektronica webshops met hoge kortingen. Dit is dan ook het perfecte moment om een nieuwe spelcomputer aan te schaffen.

Reactie(s)

Je hebt nog geen reactie gegeven.

Plaats een reactie

Posting comments after three months has been disabled.