11 goedkope vliegtickets hacks en tips

Geplaatst 11-01-2023
Geschreven door Silvio

Goedkope vliegtickets zijn een soort heilige graal voor de reislustigen onder ons. Voor een prikkie de wereld rond vliegen, wie wil dat nou niet? Maar, bij het vinden van een écht goedkoop vliegticket komt meer kijken dan simpelweg actief de prijzen spotten.

In dit artikel vind je elf manieren om goedkoop vliegtickets te scoren. Met deze tips vlieg ook jij straks extra voordelig naar de bestemming van je dromen.

 

goedkope vliegtickets

1. Timing is alles bij goedkope vliegtickets

De goedkoopste vliegtickets boek je ver voordat je op reis gaat. Hoe dichterbij de reisdatum al is, hoe duurder de tickets worden. 

Wanneer je al ver van tevoren weet dat je gaat vliegen, is het dus verstandig om al vroeg je vliegtickets te boeken. Maar, boek ook niet té vroeg. Het kan zijn dat nog niet alle luchtvaartmaatschappijen dan hun prijzen hebben bepaald, zodat je niet optimaal kunt vergelijken.

Grofweg kun je deze termijnen aanhouden:

  • Acht maanden bij intercontinentale vluchten
  • vier maanden bij kortere vluchten (binnen Europa)

Tip: op Skyscanner en Google Flights kun je een alarm instellen, dat jou op de hoogte stelt wanneer de prijs van je vlucht daalt. Met Google Flights krijg je zelfs een seintje wanneer de prijzen waarschijnlijk gaan stijgen of juist wanneer ze lager zijn dan normaal.

Maar, het zijn lang niet altijd de vroege vogels die er met de goedkoopste vliegtickets vandoor gaan.

Ben jij spontaan en hou je niet van plannen? Boek dan juist een last minute vlucht, deze tickets zijn vaak veel goedkoper! Dat komt doordat airlines liever niet met lege stoelen vliegen. Nog niet geboekte stoelen proberen ze vlak voor de vlucht daarom alsnog gevuld te krijgen met scherpe deals.

Dit zijn onze favoriete last minute aanbieders van vliegtickets:

Je kunt het meeste profiteren van last minute vluchten wanneer je niet naar een specifieke bestemming wilt vliegen of flexibel bent in je data. Moet je voor een bruiloft in een bepaalde week naar Tsjechië? Dan kun je het beter niet op een last minute aan laten komen. Maar ben je flexibeler en maakt het land waar je naartoe vliegt je niet veel uit? Dan kun je last minute vaak echt goedkope vliegtickets scoren. 


2. Wees niet bang om wat slaap op te offeren

Wist je dat ook het boekingstijdstip veel invloed kan hebben op de prijs van jouw vliegtickets? 

Zondag wordt gezien als de beste dag om een goedkoop vliegticket te reserveren (op basis van een groot onderzoek van Expedia). In het bijzonder tussen 02.00 uur en 06.00 uur 's nachts

Niet erg praktisch voor wie zijn slaap hard nodig heeft, maar wel de moeite waard om je wekker een keertje vroeg te zetten. Of om een keertje lekker lang door te bingen met een goede serie en nog éven een goedkoop vliegticket te scoren voor je onder de wol kruipt.   

Over je wekker zetten gesproken: bij sommige maatschappijen zijn vroege vluchten een stuk goedkoper dan vluchten midden op de dag. Dat blijkt met name het geval bij maatschappijen als Easyjet en Ryanair, die veel particulieren vervoeren. Bij KLM bleken vroege vluchten vaak juist duurder, doordat zakenmensen op één dag op en neer willen vliegen.

Iets om rekening mee te houden bij het boeken van een (extreem) vroege vlucht, zijn eventuele bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan een taxi naar de luchthaven, omdat het openbaar vervoer nog niet rijdt.

Probeer je vroege vlucht bijvoorbeeld te combineren met een goedkope parkeermogelijkheid bij het vliegveld in de buurt. Wanneer je überhaupt al van plan was om met de auto naar de luchthaven te gaan, is dat natuurlijk sowieso een goede manier om op je reiskosten te besparen. 

Bekijk bijvoorbeeld eens deze mogelijkheden om goedkoop te parkeren bij Zaventem (Brussel Airport).


3. Air Miles sparen met je creditcard voor gratis vluchten

Air Miles (punten) sparen is één van de leukste manieren om aan een goedkope vlucht te komen.

Air Miles is een spaarprogramma van American Express. Dat betekent dat je alleen maar je creditcard hoeft te gebruiken om ze te verzamelen. Je kunt ‘Miles’ sparen bij allerlei dagelijkse uitgaven en op talloze plekken door heel het land.

Jouw gespaarde punten wissel je vervolgens in voor gratis vluchten, producten of updates. De Miles zijn inwisselbaar bij bijna elke internationale luchtvaartmaatschappij, zoals British Airways, Delta, Brussel Airlines of KLM. 

Door KLM Flying Blue Air Miles te sparen bij elke creditcardbetaling die wij doen, zijn wij in staat om gratis te vliegen (en alleen belasting te betalen) wanneer wij naar ons kantoor in Kuala Lumpur reizen. 

Of lees meer over het Brussels Airlines Miles and More programma.

Airmiles American Express

 

4. Gebruik vergelijkingswebsites om de beste deals te vinden

Vaak zijn er talloze luchtvaartmaatschappijen die de vlucht aanbieden die jij wilt gaan maken. De prijzen tussen de tickets kunnen behoorlijk uiteen lopen.

De enige manier om aan de beste deal op jouw vliegticket te komen, is dus door prijzen te vergelijken! En gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal uitstekende websites die je daarbij veel werk uit handen kunnen nemen. Zo hoef je niet zelf alle verschillende prijzen te verzamelen: dit hebben deze vergelijkingswebsites al voor je gedaan. 

Onze favoriet is Google Flights. Je kunt hier prijzen van duizenden luchtvaartmaatschappijen en bestemmingen vergelijken.  Daarnaast krijg je handige tips zoals "prijzen dalen niet verder" en "prijzen zijn lager dan normaal", die je helpen bepalen of je moet wachten of juist nu moet boeken.

Ook Skyscanner biedt uitstekende vliegticket deals en last minute vluchten.

Andere goede vergelijkingssites die je helpen om goedkope vliegtickets te scoren zijn:

Door verschillende van deze websites naast elkaar te gebruiken scoor je al snel een (veel) betere deal op jouw ticket dan wanneer je voor de eerste de beste deal gaat.

 

5. Gebruik incognito modus wanneer je prijzen vergelijkt

Misschien is het je wel eens opgevallen dat een vliegticket opeens duurder is, wanneer je in korte tijd een tweede keer de prijzen bekijkt.

Dat is een automatische truc die aanbieders uithalen om meer aan de tickets te verdienen. Wanneer iemand meerdere keren dezelfde ticketprijzen bekijkt, zal diegene wel geneigd zijn om te gaan boeken, is de gedachte. Het gevolg: de prijzen zullen stijgen wanneer twee keer hetzelfde IP-adres wordt gedetecteerd door een website. 

Gelukkig kun je dit trucje ook omzeilen.

Wanneer je aan het e-windowshoppen bent in je zoektocht naar de goedkoopste tickets, zorg dan dat je je browser op incognito modus hebt staan. Of gebruik een ander apparaat wanneer je uiteindelijk gaat boeken, zodat je de originele prijs betaalt.

Ook kun je - voordat je definitief gaat boeken - de cookies van je browser verwijderen. 

Zo weet je zeker dat je niet onnodig veel betaalt voor je tickets, alleen maar omdat je meerdere keren de prijzen hebt bekeken.

 

6. Schrijf je in op de nieuwsbrief van een luchtvaartmaatschappij

Trouwe klanten worden vaak beloond, dus word fan van je favoriete airlines en ga voordelig op reis! Dit geldt niet alleen voor luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Qatar Airlines en Brussels Airlines, maar ook voor vakantieparken. 

Bij Qatar Airways organiseren ze bijvoorbeeld regelmatig leuke (win)acties, waarmee je op een leuke manier aan een goedkoop ticket kunt komen. 

Twee keer per jaar heeft KLM de “Werelddeal Weken”, bedoeld om haar trouwe fans en volgers met extra goedkope vliegtickets de wereld rond te laten vliegen.

En ook de nieuwsbrieven van airlines als Easyjet en Transavia zijn de moeite van het inschrijven waard, want ook daar komen regelmatig scherpe aanbiedingen in voorbij.

Het kan dus zeker lonend zijn om je in te schrijven op de nieuwsbrieven van je favoriete luchtvaartmaatschappijen en vakantieparken.

 

7. Loyaliteitsprogramma’s

En waarom zou je stoppen bij de nieuwsbrief van de maatschappijen waar je vaak mee reist? 

Je hebt vast wel eens aan boord van een vliegtuig gezeten waar een extra warm welkom werd geheten aan bepaalde “gold” of “premium” members.

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben zulke loyaliteitsprogramma’s voor hun trouwe klanten. Die zijn bedoeld om hun trouwe klanten extra te belonen en in de watten te leggen. En om ervoor te zorgen dat ze nooit een reden hebben om met een andere maatschappij te vliegen natuurlijk. 

Vlieg je regelmatig? Dan is het zeker de moeite waard om je in te schrijven voor het programma van een maatschappij die je vaak gebruikt. Je hebt dan al snel je volgende vliegticket flink goedkoper bij elkaar gespaard.

De punten die je spaart in het programma kun je namelijk inzetten voor korting op volgende vluchten, of voor een gratis upgrade naar Business Class. 

 

8. Gebruik de eigen valuta van de aanbieder

Ga je vliegen met een maatschappij buiten de eurozone? Kies er dan voor om te betalen in de valuta van de luchtvaartmaatschappij zelf. Dit is vaak veel voordeliger.

Het loont in ieder geval om de prijs ook in die valuta te bekijken en het rekensommetje te maken.

Sinds de invoering van de Euro is dit natuurlijk minder relevant dan het ooit was, maar er zijn nog steeds veel vluchten waar dit een mooie besparing kan opleveren. Bijvoorbeeld bij vluchten buiten Europa, of bij een retourtje naar het Verenigd Koninkrijk. 

 

9. Gebruik een creditcard bij je boeking

De creditcard kwam al voorbij als een manier om Air Miles te sparen, zodat je goedkoop vliegtickets kunt scoren. Maar ook bij het boeken zelf is een creditcard nuttig.

In de meeste gevallen ben je dan namelijk verzekerd indien de maatschappij failliet gaat. Niet direct een goedkoper ticket dus, maar wel een grote financiële zekerheid.

En met een gerust hart je ticket boeken is toch ook wat waard? 

Heb je (nog) geen creditcard, maar zou je er graag eentje hebben om met een gerust hart op reis te kunnen? Deze creditcards kunnen we van harte aanbevelen voor reislustige zielen:

[Ruimte om naar verschillende creditcards te linken]

 

10. Error Fare voor de áller goedkoopste vliegtickets

Een “error fare” verwijst naar een vliegticket dat je bijzonder goedkoop kunt boeken door een (menselijke) fout bij het prijzen van de tickets. Dit zijn misschien wel de leukste deals om te scoren, omdat je écht een meevaller hebt die de meeste mensen niet hebben.

Natuurlijk is het niet te doen om zelf alle websites af te struinen naar dit soort buitenkansjes. Gelukkig zijn ook hier weer tools die je dat uit handen nemen:

  • Fly4free
  • Flynous
  • Secretflying

Door je in te schrijven bij deze diensten, ben jij als eerste op de hoogte van dit soort extreem goede deals. Let op: niet te lang wachten met boeken, want wanneer de fout ontdekt wordt zijn deze buitenkansjes natuurlijk ook direct weer verdwenen!

 

11. Boek een mystery ticket

Last but not least: een mystery ticket is een bijzonder leuke manier om aan een goedkoop vliegticket te komen.

Zoals de naam al een beetje verraad, weet je in dit geval niet precies wat je boekt. De bestemming blijft een verrassing tot je op de luchthaven bent. 

De beste prijs/kwaliteit is verzekerd bij deze deals. En je hebt ook nog eens ongekend veel voorpret, omdat het tot het laatste moment spannend is waar je naartoe gaat. Je kunt zo’n verrassingsreis boeken via verschillende organisaties:

 

Waar brengt jouw volgende goedkope vliegticket je naartoe?

Hopelijk ben je na het lezen van deze tips geïnspireerd om zelf op jacht te gaan naar je volgende goedkope vliegticket.

Door te zoeken naar de beste deals kun je al snel flink besparen op jouw volgende vlucht. En door die besparing te combineren met de voor jou interessante spaarprogramma’s, word je al snel - en heel betaalbaar - een heuse globetrotter. Happy travelling! 

 

Reactie(s)

Je hebt nog geen reactie gegeven.

Plaats een reactie

Posting comments after three months has been disabled.